Etiketter

Det är juli och semestermånad i Sverige. Facebook svämmar över av foton på vackra sommarlandskap, jordgubbar, midsommarfirande och annat som hör sommaren till. Som svensk vet man att det är ett helt annat tempo från mitten av juni till mitten av augusti och att många tar fyra veckors semester. I bloggen Lost in Stockholm talas det om Zombie month, vilket är en ganska träffsäker beskrivning. Annat är det förstås här.

Amerikaner jobbar hårt och några fyra veckors sammanhängande semester är det inte tal om. De flesta har till att börja med inte så många betalda semesterdagar, Magnus har 15 och snittet verkar ligga på 12. Tar man en långsemester så handlar det om en vecka. I nyhetsrapporteringen kan man då och då höra hur man förfasas eller häpnar över dekadenta européer som har så mycket ledighet. För ett par veckor sedan hängdes fransmännen ut i ett radioinslag som handlade om hur de inför sina långa semestrar övergav sina husdjur.

New York Times ger man råd om hur man på bästa sätt förbereder sig för en hel, lång veckas semester och varvar ner på rätt sätt. Bland annat menar man att det kanske inte är helt nödvändigt att avsluta precis alla arbetsuppgifter man har på jobbet och städa skrivbordet som om man aldrig skulle komma tillbaka igen. Ungefär precis det vi svenskar brukar göra innan vi försvinner på sommarsemester, fast då handlar det ju som sagt för det mesta om en längre frånvaro.

Den där kollektiva ledighetskänslan infinner sig helt enkelt inte på samma sätt som hemma. Hjulen snurrar på precis lika fort som vanligt och New Yorkers är ständigt på väg någonstans. Många har flera jobb, man engagerar sig ideellt, det tränas, händer, fötter och hår (av alla de slag) måste tas hand om på lämplig salong, och föräldrar lägger mycket tid på barnens fritidsaktivteter och skolgång. En sak som möjligen gör att man märker av att det är sommar är att stadens parker och gator har fyllts av barngrupper i olika åldrar som är på Summer Day Camp. Det spelas fotboll, sjungs sånger i cirkel, tränas häcklöpning och arrangeras en rad andra aktiviteter.

Så någon zombiemånad kan vi inte tala om, i alla fall inte på grund av semestrar. Däremot försätter hettan mig ett konstant zombietillstånd och jag hade gjort vad som helst för att byta det kvalmiga vädret mot ett svenskt sommarregn och lägre temperatur.

Annonser